Kategóriák
 
 
 
 
 

A TÉLI CIPŐNEK SZÜKSÉGE VAN A GONDOSKODÁSRA

A téli szezon nagyszerű választékkal, szigetelt csizmákkal vagy fűzős cipőkkel kápráztat el minket. Akár a főszezonban vásárolod meg őket, akár a téli leárazások alkalmával raktározod be magadnak, hogy biztosan élvezhess minden stílusos darabot, reméljük, hogy a téli cipővel sikerül túlélni a téli napok minden kihívását.

Míg a hó örömet okoz a gyerekeknek vagy a síelőknek, addig a téli csizmát viselők arcára ráncokat varázsol. Azt kérdezed miért? Mert a cipő télen elázhat (és ez nem különösebb baj!), és főleg az olvadó hótól koszos lesz. Legyünk őszinték, a városokban a hó ritkán marad  tiszta és érintetlen. Sót szórnak a járdákra és utakra, vagy valamilyen vegyszeres port szórnak rá, ami csúnya foltokat hagy a cipőkön. Ha a nátrium-klorid a csizmádra kerül, majdnem szívbajt kapsz és abban a pillanatban kétségbeesetten keresed a módját, hogy a lehető legkevesebb minőségi kárral távolítsd el a foltokat. Ebben az esetben gondolkodj - gondolkodj és cselekedj gyorsan!

IMPREGNÁLNI, KRÉMEZNI, VÉDENI!

Manapság egy jó cipőboltban a cipők mellett az eladónő mindenféle anyaghoz kínál megfelelő ápoló krémet, balzsamot vagy spray-t is. És most tegye fel a kezét, aki nem mindig fogadja el ezt a jó szándékú ápolási tanácsot. Néhányan biztosan, utána meg meglepődnek, hogy mi történt. A téli cipőt, mint minden más cipőt, az első használat előtt impregnálni kell, egy védőréteget kell felvinni, hogy a nedvesség és egyéb szennyeződések ne tudjanak behatolni a felsőrészbe. Az impregnálás soha nem 100%-os, de megelőzheti a nagyobb károkat.

Ha abban a reményben vásároltál  természetes bőrcsizmát, hogy "a bőr túléli", ne becsüld alá a cipő alapos ápolását. A cipő elszíneződhet vagy megváltoztathatja alakját a kémiai szennyeződés miatt. Ez igaz mindkettőre, a  velúr vagy nubukra is vonatkozik. Kérj tanácsot, hogy zsíros krémet vagy inkább spray-t használj.

AMIKOR A TÉLI CIPŐNEK ELSŐSEGÉLYRE VAN SZÜKSÉGE

Amikor rájössz, hogy a kedvenc cipőd koszos, hirtelen minden tanács jónak tűnik. A téli cipőket nem lehet csak úgy betenni a mosógépbe és megszárítani - óvatosnak kell lenned. Tehát ne feledd - minél gyorsabban teszed, annál jobb lesz az eredmény. A só mélyen behatol a cipő bőrének szerkezetébe, ezért ha nem tudod azonnal eltávolítani a foltokat, elsősegélyként használj nedves vagy vizes ruhát egy kis mosószerrel (sampon, szappan). Ha pedig van kéznél cipőkrém, annál jobb!

Hazatérés után a cipőt ismét alaposan meg kell tisztítani, és hagyni kell megszáradni. Ha új cipőt vásárolsz, győződj meg róla, hogy van-e hozzá anyagutasítás, amely nemcsak az összetételt, hanem a cipő védelmének módját is leírja. Soha nem tudhatod, mikor lesz rá szükséged a hirtelen jött kétségbeesésben.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Teljes (asztali) verzió