Kategóriák
 
 
 
 
 

Betehetem a papucsot a mosógépbe?

A papucsok mindig is az otthoni kényelem részei voltak és lesznek. Ez duplán igaz a téli hónapokban, amikor már nem tudunk annyit mezítláb járkálni a lakásban. Hétvégén, nyaraláskor vagy otthoni munkavégzéskor a kényelmes cipő lesz a társunk. Elvárás, hogy kényelmesek legyenek, könnyen fel- és levehetőek legyenek, és persze, hogy melegen tartsák a lábunkat.

Ha szereted a kényelmes papucsot, és nem akarsz lemondani róla az első sérüléskor, akkor természetes, hogy tisztítással és mosással megmentheted. Azt mondod, ez csak egy papucs, bedobom a mosógépbe és kész. A legtöbb papucs textilből vagy gyapjúból készül, elméletileg semmi sem történhet. Elméletileg! Vannak azonban olyan modellek - és ezekből van a legtöbb -, amelyeknél nem javasoljuk a mosógépben való tisztítást.

Ha a kedvenc papucsod olyan anyagokból készült, mint a frottír vagy a pamut, mehet a mosógépbe hideg vagy meleg vízzel, kímélő programon. Kivéve, ha vastag gumitalppal rendelkeznek. Mosás után ideális, ha a napon hagyjuk száradni őket.

A papucsok túlnyomó többségénél azonban kerüld a mosógépet, különösen az anyag zsugorodása és a dob esetleges sérülése miatt. Ugyanígy a már említett gumitalpú papucsok, a velúrpapucsok és a műszőrme béléssel ellátott papucsok esetében is.

A házicipők megfelelő ápolásának fő célja az élettartamuk meghosszabbítása. Ezért fontos odafigyelni arra, hogy mivel és milyen módszerekkel tisztítjuk. Bár ez az adott anyagtól és stílustól függ, több mint valószínű, hogy már minden ehhez szükséges eszköz megtalálható otthon.

A papucsról a szennyeződések, foltok és elszíneződések eltávolításához a következőkre lesz szükség:

 

- Műanyag tálca vagy nagy tál

- Folyékony mosószer vagy mosogatószer

- Szódabikarbóna

- Puha, tiszta fogkefe

- Nylon sörtés kefe (néha szarvasbőr kefe)

- Finom sminklemosó kendő vagy babatörlőkendő

- Néhány tiszta rongy

- Nagy törülköző

A bőrkondicionáló jól jön, ha velúr, nubuk vagy természetes bőrrel dolgozol. Ezeket a termékeket a Robel üzleteinkben és online is megtalálhatod.

SZÖVETPAPUCS KÉZI MOSÁSA

Ha a frottír, mikroszálas, pamut vagy zsenília felsőrészt mossa, kövesse az alábbi lépéseket:

1. Kezdje a talp letörlésével, hogy megszabaduljon a felesleges szennyeződésektől. Egy nedves ruhával, sminkeltávolítóval vagy babatörlővel is megteheti.

2. Ha a felsőrészen jelentős foltok vannak (az egyszerű szennyeződésekről vagy elszíneződésekről nem is beszélve), a legjobb, ha az anyagot előkészíti a tisztításra. Szórja be a foltokat néhány csepp mosószerrel vagy folyékony mosószerrel, majd óvatosan törölje át oda-vissza egy tiszta, nedves ruhával. Hagyja rajta legalább fél órán keresztül.

3. Töltsön meg egy nagy tálat vagy tálcát langyos vízzel, adjon hozzá bőven mosogatószert vagy enyhe mosószert.

4. Mártsa a papucsot a szappankeverékbe.

5. Óvatosan rázogassa a papucsot a víz alatt, hogy a szennyeződést fellazítsa. Ezután a kezével mossa meg a felsőrészt és a bélést, hogy a szennyeződés a lehető legnagyobb mértékben távozzon.

6. Hagyja a papucsot 20-30 percig a szappanoldatban ázni. A víznek néhány perc múlva sötétednie kell, ahogy a szennyeződés kimosódik.

7. Amikor a felsőrész tiszta, vegye ki a papucsot a vízből, és öblítse le a csap alatt vagy egy kád tiszta vízben. Az öblítés néhány percig is eltarthat, amíg a habot teljesen eltávolítja, de végezze pontosan, mivel a beszáradt szappan befolyásolja az anyag puhaságát.

8. Tekerje a tiszta papucsot egy nagy törülközőbe. Ezután óvatosan nyomkodja meg, hogy a felesleges víz kiürüljön.

9. Óvatosan igazítsa formára a házicipőket, amíg még kissé nedvesek, és tárolja őket viszonylag hűvös, szellős helyen, hogy a levegőn megszáradhassanak.

Ha azt mondtuk, hogy a legtöbb papucsnak nem tesz jót a mosás, akkor ez természetesen a szárítóra is vonatkozik. Ne tedd őket bele, mivel a forró levegő megolvaszthatja a talp és a talpbetét közti ragasztót és esetleg deformálhatja a gumit. Ezenkívül a szövet felsőrészek hő hatására eltömődhetnek. Segíthetsz hajszárítóval, de ha van elég időd, a klasszikus levegőn való szárítás a legjobb.

VELÚR PAPUCS MOSÁSA

Van szarvasbőr felsőrészű papucsod? Itt a szappanos vizes módszer kizárt, mert a finom anyag hajlamos a nedvesség általi károsodásra. A tisztításhoz mindössze egy nejlonkefére és egy kis bőrkondicionálóra van szükséged.

Kövesd az alábbi lépéseket:

1. Kezd azzal, hogy óvatosan végigfuttatod a kefét a szarvasbőrön, mindenféle oldat nélkül, a hibákra, foltokra és elszíneződésekre összpontosítva. A száraz tisztítás elegendő lehet az összes folt eltávolításához, de ha nem, akkor próbálkozhatsz bőrkondicionálóval.

2. Vigyél fel néhány csepp kondicionálót a bőrre a nejlon sörtékkel, majd dörzsöld finoman a felsőrészbe. Szükség szerint több cseppet is felvihetsz, de a legjobb, ha lassan kezded, hogy elkerüld a velúr bőr túltelítettségét.

3. Tiszta, száraz ruhával töröld le a maradékot.

4. Hagyd a házicipőt hűvös, szellőztetett helyen száradni.

Érdemes lehet olyan cipővédő spray-t vagy cipőolajat is használni, amelyet a jövőbeni foltok, elszíneződések és vízkárok megelőzésére terveztek.

OTTHONI LÁBBELIK, MŰSZŐRME ÉS JUHBŐR PAPUCSOK TISZTÍTÁSA

Sajnos a szőrös, puha papucsok, amelyek télen ideálisak otthonra, nem kerülik el a tisztítást. Ez egy kicsit trükkös, de megoldható.

1. Először is ha szagtalanítani szeretnéd a szőrös anyagot, szórd be szódabikarbónával. Ezután hagyd állni akár 24 órán át, majd alaposan rázd ki belőle.

2. Vigyél fel egy kis mennyiségű folyékony mosószert, enyhe szappant vagy gyapjúmosószert egy tiszta, nedves ruhára.

3. Óvatosan töröld át a ruhával a bélést, az erősen szennyezett területekre összpontosítva. Ha makacsabb foltok is vannak rajta, tegyél egy kevés folyékony szappant egy puha fogkefére és óvatosan dörzsöld a foltot amíg az oldódni nem kezd.

4. Amikor a matt anyag tiszta, töröld át egy másik tiszta, nedves ruhával a bélést, hogy megszabadulj a szappanmaradványoktól.

5. Helyezd a papucsot hűvös, jól szellőző helyre, és hagyd megszáradni a levegőn.

A szőrös papucsokat, hogy újra felvehesd hajszárítóval lehet szárítani, de csak  a legalacsonyabb hőmérsékleten. A túlzott hő azonban károsíthatja a műszőrmét, ezért ha kétségeid vannak, maradj a levegőn való szárításnál.

Végezetül egy igazi jó tanács - tartsd a papucsod jó állapotban, ameddig csak lehet. A házicipő az ember leghűségesebb barátja :)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Teljes (asztali) verzió