Kategóriák
 
 
 
 
 

NINCS OLYAN BŐR, MINT A BŐR - TUDOD, MIT VISELSZ?

A bőrcipő az ideális cipő a legtöbb vásárló számára. Azt mondják, hogy minél jobb a cipő felsőrésze, annál magasabb az ára. Azonban nincs olyan bőr, mint a bőr. Ha részletesen elolvasod az új modelled anyagösszetételét, sok érdekes dolgot fogsz megtudni. Mit árulnak el Neked a piktogramok?

Először is tisztázzuk, mi a felsőrész: ez az első olyan rész a lábbelin, amit észreveszel. Ez a cipő felső, látható része, amelyről - mint a cipő ígéretes viselőjéről - minden kiderül: milyen rendeltetésű a cipő, milyen anyagból készült, milyen a kialakítása, a szabása. A felsőrészből kiderül, hogy sportcipőről, formális cipőről vagy szabadidős cipőről van-e szó.

A bőr, a természetes bőr, a lábbeliipar számára tökéletes tulajdonságokkal rendelkező anyagnak számít. Ugyanakkor megkülönböztetünk természetes bőröket, mint sertés-, marha-, kecske-, borjú- vagy hüllőbőr (krokodil). A természetes bőr kiváló nedvszívó képességgel rendelkezik, légáteresztő és puha, így könnyen alkalmazkodik a lábfejhez és a gyártási kaptafához is. A természetes bőr tovább osztható alkategóriákra:

Sima felületű bőr - finom szerkezetű, apró pórusokkal rendelkező felület. A felület lehet matt vagy fényes, a megmunkálástól függően. Puha és tapadós. A bőrt króm hozzáadásával cserzik és újrafestik. A felületet nyírják, ami azt jelenti, hogy a pórusokat sok vékony réteggel zárják le. Ennek eredményeként a bőrcipő szinte érinthetetlen a nedvesség és a szennyeződés számára. Természetesen csak akkor, ha a lábbelit megfelelően kezelik.

Lakkozott bőr - mint a neve is mutatja, ez a bőr a lakkozás után magasfényű, sima felületű. Az ilyen anyagú felsőrész nagyon érzékeny a mechanikai sérülésekre, a hidegre és a nedvességre.

Szarvasbőr (velúr) - a bőr hátoldalán csiszolt, hosszabb szőr marad a felületen. Szintén nem alkalmas párás környezetbe, de tartóssága nagyobb a testvéréhez - nubukhoz - képest.

A velúr esetében durva felületről beszélünk. A közvetlenül a "hús" oldaláról nyert bőrt közepes száradás után csiszolópapírral kezelik. Ezután tetszés szerint színezhető a tökéletes megjelenés érdekében.

A fent említett időjárás-érzékenység miatt - a sima bőrhöz képest - a velúrbőrt az első viselés előtt impregnáló spray-vel kell kezelni. A durva szennyeződések így könnyen eltávolíthatók finom kefék vagy szivacsok segítségével, kevés vízzel. Ezután a cipőt meleg helyre kell tenni száradni. Ügyelj arra, hogy a cipő ne veszítse el eredeti formáját.

A velúr gyakran megjelenik sneakerekben vagy munkakesztyűkben. Mindkét esetben szerepet játszik e bőrtípus védő funkciója és erős légáteresztő képessége. A velúrbőrnek jól nyitott pórusai vannak, így az izzadság nagyon könnyen elvándorolhat. A nedvességelvezetés megkívánt a sneakereknél.

Nubuk - a bőr a felületén csiszolt. A nubuknak rövidebb a szőrzete, a kézzel való érintés megváltoztatja a szerkezetét. A nubuk a velúrhoz képest matt és puhább.

A csiszolás bársonyos felületet ad a nubuknak. Ez nagyon puha tapintásúvá teszi a bőrt, és növeli a légáteresztő képességét. A csiszolással elvékonyított nubuk jelentősen érzékenyebb a kívülről érkező káros hatásokra. Az UV-sugárzással szembeni ellenállása is jelentősen csökken, és a színek könnyebben kifakulnak (ez a velúrbőrrel is előfordulhat). Ennek oka lehet a csiszolópor vagy a felesleges festékanyag.

Itt említhetjük meg az alsó bőrt is, amelyet nem a felsőrészhez, hanem a formális lábbelik talpához használnak. Érzékeny a nedvességre és az egyenetlen felületekre, ezért a formális cipőket is kizárólag "beltéri" használatra ajánlják. Ezzel szemben a bevonatos bőrt kültéri, szabadtéri sportcipőkhöz használják. Ez olyan bőr, amely egy elülső, vékony réteggel, pl. poliuretán bevonattal van ellátva. Ez megnöveli a cipő élettartamát, ami ráadásul könnyebben karbantartható.

Ha tehát bőrből készült félcipőt, velúr sneakert vagy nubuk bokacsizmát választasz nálunk, tájékozódj a megfelelő kezelésükről. A Robel Shoes & Accessories üzletekben szívesen adunk tanácsot, hogyan kell ezt megtenni.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Teljes (asztali) verzió