Kategóriák
 
 
 
 
 

Öt módszer a bőrcipők cipők tágítására

Biztosan Önnel is előfordult már, hogy sikerült megszereznie álmai magassarkú cipőjét, azonban néhány perc viselés után kiderült, hogy kissé szűkös, nem kényelmes. Az internet és a videómegosztók tele vannak különféle tutoriálokkal, ahol megmutatják, hogyan érdemes nekiállni az otthoni cipőtágításnak. Cikkünkben a bőrcipők nyújtásának és tágításának a témakörét járjuk körbe, megnézzük az ajánlott módszerek előnyeit és hátrányait.  

Amikor nincs meg a Hamupipőke életérzés...

A cipőrendelés mindig rejt némi rizikót magában, hiszen csak kép alapján választunk, nem tudjuk felpróbálni. Ennek ellenére bízunk benne, hogy a netről rendelt álomcipő úgy fog illeszkedni a lábfejünkre, mint Hamupipőkére az üvegcipellő. De mit tegyünk, ha kiderül, hogy a topánka itt-ott kicsit szűkös?

Rengeteg tippet és praktikát találhatunk a cipők, papucsok, bakancsok nyújtására a különféle oldalakon vagy a közösségi média ötperces lifehack videói között, azonban a legtöbbjük elég kockázatos a cipőre nézve vagy igényel némi szakértelmet. Kérem tekintsenek a javaslatainkra ajánlásként, hiszen minden cipő más és más, ezért nem tudjuk garantálni, hogy minden cipőn ugyanúgy fognak működni az ajánlott praktikák.

Óvakodjon a fájdalmas vízhólyagoktól és az alkoholtól!

Talán az egyik legtöbbet emlegetett módszer a cipők nyújtására, hogy az adott darabot viseljük otthon minél többet, járkáljunk, mozogjunk benne. Nos, ez nagyon ártalmas tud lenni. Gondoljunk csak bele, mennyire elveheti a kedvünket a  további viseléstől, ha korábban már fájdalmas és csúnya vízhólyagokkal gazdagodtunk az otthoni nyújtás során.

Egy másik ismert eljárás az alkohol használata. A módszer lényege a következő: kenjük be a cipőket alkohollal, majd vegyük fel azokat. Az alkohol puhítja és tágítja a bőrt, így a magassarkú jobban fog illeszkedni a lábunkra. Szeretnénk felhívni azonban figyelmet, hogy ez a módszer, habár dicséri az internet, nagyon káros a cipőre nézve, hiszen a világos színű lábbeliket foltossá teheti, még nagyobb kárt okozva ezzel.

Játék a meleggel és a hideggel

Nagyon sok házi jótanács ajánlja a gőz használatát. Ez a praktika ugyan nem olyan elterjedt, mint az előzőek, mégis érdemes foglalkozni vele. Az eljárás során a szűk bőrcsizmát a gőz fölé kell helyezni, a forró és párás levegő hatására a bőr megpuhul és kitágul, lazább lesz. Ezután az előzőekhez hasonlóan fel kell venni a cipőt és viselni kell egy ideig. Ez a módszer szintén károsíthatja a bőrt, illetve előfordulhat, hogy a meleg hatására elenged a ragasztás.

Ha a meleg nem segít, akkor jöhet a hideg? A különféle csoportokban és magazinokban egyre népszerűbb módszerként tűnik fel a bőrcsizmák jéggel való kitömése a nyújtás érdekében. Ebben az esetben zacskókat töltünk meg vízzel, szorosan megkötjük azokat, majd a kis csomagokat belegyömöszöljük a cipőbe. A kitömött cipőt néhány órára betesszük a fagyasztóba. Szeretnénk rámutatni arra, hogy ez a módszer szintén károsítja a bőrt. Semmiképp se használjuk ezt az eljárást az olyan festett cipők esetében, amelyeket nem hidegben való hordásra terveztek.

Ha nem házi praktikával, akkor hogyan?

Az előzőekben a házi praktikákat vettük végig, vannak azonban olyan boltban kapható speciális készítmények, amelyek a bőr lágyítására szolgálnak. Ezek főként habok illetve spray-k. Használatuk során a bőr puhábbá válik, így könnyebben igazodik a lábunk formájához. 

Mielőtt megvásárolnánk az eladó által, a cipőnkhöz javasolt terméket, ajánlatos alaposan áttanulmányozni a szórólapot illetve a terméken található címkét. A helytelenül megválasztott termék ugyanis könnyedén okozhatja a cipő elszíneződését vagy a bőr textúrájának a megváltozását. Használat előtt teszteljük le a szert egy kisebb felületen.

Ne nyújtogassa, mi kicseréljük a megfelelő méretre!

A fentiekben több tippet adtunk arra, hogyan érdemes nekiállni a cipő tágításának, azonban ezek a módszerek nem garantálnak tökéletes végeredményt, sőt még a cipőt is károsíthatják. Mindezek mellett az otthoni barkácsmódszerek által keletkezett sérülések miatt elveszítjük a termékre járó garanciát is.

Oldalunkon könnyedén kiválaszthatja a megfelelő méretet, azonban, ha mégsem stimmelne, egyszerűen csak csomagolja be a cipőt, és küldje vissza nekünk. Szívesen kicseréljük! Tekintse meg a kínálatunkat és válasszon egy csinos szandált!

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Teljes (asztali) verzió