Kategóriák
 
 
 
 
 

Széles a lábad? A cipőd tökéletesen illeszkedhet!

Minden cipős történet Hamupipőkével kezdődik. Így a mai posztunk is. Egy történet a széles lábakról és arról, hogyan válasszuk ki a megfelelő cipőt a nem egészen "tankönyvi" lábakhoz.

Úgy tűnik, Hamupipőkének túl keskeny volt a lába (a mi méreteinkben E betűvel jelölnénk). A többi, herceg által nem preferált hölgynek nyilvánvalóan egy szabványos európai G szélességű vagy egy bővített H méret illett volna a lábára. Hamupipőke testvérei valószínűleg zúzódásoktól, lábgörcsöktől vagy szélsőséges esetben bütyköktől küszködtek volna a rossz cipőválasztás miatt. A túl szűk cipők növelik az izzadás lehetőségét és a bakteriális fertőzés kockázatát. Másrészt, ha a cipő túl széles, nem rögzíti megfelelően a lábat, ez súrlódást okoz járás közben, ami sérülésekhez és hólyagokhoz vezethet. Hol van tehát a helyes út? A lábujjak tapadásának a cipőben megfelelőnek kell lenniük, ha el akarjuk kerülni a fent említett bajokat.

Ugyanaz a cipőméret, különböző lábforma

Két azonos cipőméretű embernek soha nem egyforma a lába. Ami az egyik viselőjének jó, az nem biztos, hogy a másiknak is jó. Azt, hogy a cipő hogyan illeszkedik, a láb formájától függ. Ezt különösen befolyásolja a lábfej szélessége elöl, a lábujjak környékén (a legszélesebb helyen), a lábfej kerülete és természetesen a sarok szélessége is.

A széles lábakhoz széles kaptafa kell, míg a magas boltozatúaknak rugalmas záródásra van szükségük a kényelmes illeszkedés érdekében.

Hogyan kell helyesen mérni a láb szélességét?

Az alábbiak szerint járj el:

1. Tekerd a mérőszalagot mezítláb a lábad legszélesebb része köré.

2. Helyezd a lábad a földre normális állásban.

3. Jelöld meg a lábfej szélességét milliméterben a mérőszalagon.

4. Ennek a mérésnek a segítségével határozd meg a szükséges cipőszélességet.

Ne felejtsd el, hogy a szélesebb láb nem jelenti azt, hogy a kényelem érdekében hosszabb méretet kell vásárolni. Ebben az esetben a szélesség ugyan passzolna Rád, de a cipő laza és kényelmetlen lenne. Koncentrálj arra, hogy olyan cipőt válassz, amelynek talpbetétje szabványos hosszúságú, de az említett kritikus területek valamelyikén meghosszabbított lábfejjel rendelkezik. Különösen az ujjaknak kell elegendő helyet biztosítani elöl. Ellenkező esetben megbosszulja magát a már említett zsibbadással a lábon, fájdalommal, egy benőtt körömmel vagy tyúkszemmel. Ezen problémák esetén a jó minőségű, széles cipők kiválasztása megkönnyebbülést és komfortérzetet jelent.

Sajnos nincs olyan univerzális szélességi mérettáblázat, amely lehetővé tenné, hogy bármelyik cipőmárkánál meghatározhassuk, milyen szélességre van szükség. Vannak olyan márkák, amelyeknek megvannak a speciális kaptafái, melyeknek köszönhetően még a nem szabványos méretekkel rendelkező ügyfelek is kényelmesen fel tudják venni a cipőt. Csak próbálkozni és próbálni kell. A Robelshoes kínálatában a Gabor, az Ara, a Robel és a Josef Seibel márkák kollekcióit ajánljuk, akik használják a cipőik szélesebb változatát. Számos modellben cserélhető talpbetét van, hogy kiegyenlíthesse a lábfej szélességének és magasságának esetleges különbségeit.

A megfelelő cipőszélességet úgy lehet megállapítani, hogy a lábfej legszélesebb része (a lábfej körül) jól illeszkedik a cipőbe anélkül, hogy szorítana. Ha a cipő túl széles, a lábfej előre fog csúszni és a sarok ki fog emelkedni a cipőből.

Ha a lábbeli nem elég széles, a cipő gyorsan megnyúlik és rövid időn belül megsérülhet.

A Számodra megfelelő anyagok

Ha különleges igényeid vannak a cipő szélességével kapcsolatban, akkor természetesen az alkalmazkodó anyagokból, például természetes bőrből és velúrból készült cipők szolgálnak a legjobban. Ezek bizonyos fokú rugalmassággal rendelkeznek, aminek köszönhetően jobban tudják másolni a lábat, mint a "kemény" anyagok. Maga a lábfej is változik napközben, a láb este, melegben, páratartalom mellett jobban térfogatot nyer, mint reggel.

A széles cipő egyszerűen a normál méretű cipő szélesebb változata, a szokásosnál szélesebb jellemzőkkel, mint egy, a lábujjaknak elegendő teret adó lábujjdoboz. A széles cipők felülről lefelé is mélyebbek, egy bővebb lábfejjel.

A jó széles cipők általában elölről hátrafelé mélyebbek és szélesebbek, nem csak az elülső lábfejnél, mivel a széles lábak általában magasabbak a normálnál. Ez azt jelenti, hogy ha pántokkal vagy fűzővel tervezték, akkor ezek az elemek a szokásosnál hosszabbak lesznek, hogy a megnövekedett kerületnek megfeleljenek. Kerüld a keskeny pántokkal ellátott cipőket, amelyek nyomják a lábat és kényelmetlenséget okoznak. Válassz megfelelő mokaszinokat, espadrillókat, balettcipőket vagy lazább szabású, slip-on cipőket. Divat szempontjából azt kell mondanunk, hogy a hegyes vagy szögletes orrú cipők nem állnak jól Neked. Az ilyen típusú lábbelik optikailag szélesítik a lábat és szükségtelenül erősnek tűnnek.

Viselhetek széles cipőt akkor is, ha nincs lábszélesség-problémám?

Ha kényelemből viselsz széles cipőt, még akkor is, ha normál szélességű a lábad, akkor ez nem jelent problémát. Sőt, a normál lábszélességű cipők viselése néha kényelmesebb lehet, ha hosszú sétákat teszel.

Az, hogy jó ötlet-e széles cipőt viselni normál lábhoz, attól is függ, hogy milyen tevékenységet tervezel végezni.

A normál lábszélességű egyéneknek például nem ajánlott széles cipőt viselniük sportolás közben, mivel ez esést vagy izomfájdalmat okozhat.

Ezenkívül, ha túl széles a cipő, jobb, ha kerülöd a csúszós vagy egyenetlen felületeken való járást és futást, mivel a lábak elcsúszhatnak a cipőben, ami egyensúlyvesztést és esést okozhat. A normál szabású cipő ilyenkor jobb választás, egyszerűen azért, mert jobban tartja a lábat.

Jobbak a széles cipők a lúdtalpasoknak?

Ha lúdtalpad van, akkor a szélesebb cipőkkel jól járhatsz. A lúdtalpasokknak kerülniük kell a keskeny elülső lábfejű cipőket, mivel a lúdtalp nagyobb nyomást gyakorol a lábujjak területére. A széles cipőkkel megelőzhetők a lábujjgörcsök.

Mindenesetre minden lábra elkészíthető a megfelelő cipő. Fontos, hogy a cipő kiválasztásakor tanácsot kérjünk. Ezzel mi is tisztában vagyunk, ezért üzleteinkben az eladónők készséggel segítenek a tökéletes cipő kiválasztásában. A webáruházban történő vásárláskor is van lehetőség arra, hogy az árut az üzletbe (Szlovákia területére) szállítsák, és felpróbálhassa az új modellt. Mi elhozzuk a Tökéletességet a lábadnak.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Teljes (asztali) verzió