Kategóriák
 
 
 
 
 

TEX- membrán a cipőben, mi is ez?

Nem csak, de különösen a tél közeledtével, a cipő kiválasztásakor mindig gondolnunk kell egy olyan tényezőre, amellyel a hátralévő hónapokban nem sokat foglalkozunk - a vízhatlan, vízálló és vízlepergető anyagokra. Bár ezek a kifejezések szemantikailag azonosnak tűnnek, mégis apró különbségek vannak közöttük, és ha igazán jó minőségű és megfelelő cipőt szeretnénk választani vásárlóként, akkor érdemes rákérdezni ezekre.

Éppen a változékony időjárás beköszöntével, amikor eső, szél, fagy és hó váltakozik tetszőleges sorrendben, mindannyian olyan cipőkre vágyunk, amelyek nemcsak fedik a lábat, hanem meg is védik azt a káros hatásoktól. Nem akarunk azonnal átázott cipőt, megfagyott lábujjakat és hipotermiás lábakat. Ebben az összefüggésben a TEX-membrán technológiákat gyakran alkalmazzák, hogy megelőzzék ezeket a téllel kapcsolatos kellemetlenségeket.

A LEGISMERTEBB TEX-MEMBRÁN

A legismertebb regisztrált TEX technológia természetesen a GORE-TEX. Ezen kívül azonban más márkák is elfogadták a "lélegző membránok" szabadalmát. Webáruházunkban pl. a GORE-TEX mellett (melyet az Ara képvisel), találkozhatsz a J-TEX (M&G márka) vagy más TEX felsőrészekkel is (Rieker, Skechers, Caprice). Miről szólnak a TEX-cipők? Miért van rájuk szükségünk?

Először is, a TEX- membrán vízálló. Ez az abszolút vezető a nedvesség elleni védelemben. Értékelni fogod a hegyekben a túra- és sportcipőkben, a városban a hócipőkben, vagy egyszerűen csak akkor, amikor az időjárás úgy változik, hogy a cipőnek "vízállónak" kell lennie.

A GORE-TEX technológiával a ruházatban is találkozhatunk vízálló széldzsekik, mellények, melegítők formájában. Azonban természetesen különösen a minőségi cipők érdekelnek minket. A siker kulcsa a TEX- membrán, amely négyzetcentiméterenként több milliárd pórusból áll. Mindegyik pórus 20 000-szer kisebb, mint egy vízcsepp. Így a nedvességnek nincs esélye! A TEX-membrán azonban azért is zseniális, mert az említett pórusok viszont 700-szor nagyobbak, mint a vízgőzmolekulák. Ez lehetővé teszi az izzadság könnyű távozását. Az anyag kellő légáteresztő képességgel rendelkezik, és a lábad valóban kényelmet kap.

A "víztaszító" membrán a vízszigeteléshez hasonlóan kezeli a nedvességet, de nem képez 100%-os gátat a nedvesség bejutása ellen. A sportruházat gyártásánál használják, ahol a szél vagy az időnkénti esőzés elleni védelemre van szükség, de nagyobb igény van a stílusra és a kényelemre, amihez a gyártók alkalmazkodnak.

De térjünk vissza a GORE-TEX vagy J-TEX stb. cipőkhöz.

A TEX- membrán egy ultravékony réteg a cipő külső anyaga és a benne lévő bőr- vagy gyapjúbélés között. A membrán kívülről víztaszító, de a nedvességet az ellenkező irányba, a lábfejből a membránon keresztül kifelé engedi távozni. Az eredmény a légáteresztő képesség és az egészséges lábklíma. Ha tehát össze kellene foglalnunk az okokat, hogy miért érdemes téli, őszi vagy tavaszi cipőt választani ezzel a technológiával:

1. Szárazon és melegen tartja a lábat

2. Taszítja a vizet

3. Maximálisan lélegző

4. Egészséges lábklímát teremt

A TEX CIPŐ ÁPOLÁSA

Hangsúlyozni kell, hogy a TEX cipőknek megfelelő ápolásra van szükségük ahhoz, hogy megfelelően szolgáljanak, akkor is, ha csak fát hordunk benne az erdőben. Szeretnénk megőrizni a minőségi cipőket. Az ilyen típusú lábbelik esetében fontos, hogy szilikonmentes impregnálót használjunk, mivel a szilikon eltömítheti a TEX membrán pórusait és korlátozhatja a jó lábklímát. Válasszon a TEX membránnal ellátott cipőkhöz és csizmákhoz alkalmas termékeket. Ahhoz, hogy a membrán teljes mértékben működőképes legyen, rendszeresen tisztítani kell, és nem szabad hagyni, hogy feleslegesen nedves legyen. A nedves cipőket természetesen meg kell szárítani. Soha ne a radiátoron vagy a fűtőberendezésen tegye, mert ez károsítja a TEX-et - és ugyanakkor szárítja és roncsolja a bőrt.

A bőrt méhviasz spray-vel lehet kezelni, mivel könnyen adagolható, és megőrzi rugalmasságát és nagyszerű megjelenését. Egy semleges cipőfényező is felélénkítheti.

Ha szeretnéd megtapasztalni a nagyszerű téli TEX cipőket a lábadon, akkor még mindig van esélyed szuper kedvezményekkel vásárolni szezonális cipőket webáruházunkban. Már nincs mire várnod!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Teljes (asztali) verzió